Zlecenie - 1/10/2017/1.2.1 wykonawca prac badawczo - rozwojowych na...

   
Zamówienie 5572238 (zakończone)
źródło Internet
data publikacji 2017-10-26
przedmiot zlecenia
1/10/2017/1.2.1
wykonawca prac badawczo - rozwojowych na potrzeby realizacji projektu.
Celem zamówienia jest wybór wykonawcy pra
c badawczo-rozwojowych i podpisanie z nim umowy warunkowej, na potrzeby realizacji projektu
Celem prac B+R jest opracowanie unikalnego Analizatora Obrazów Mikroskopowych, ukierunkowanego na zapewnienie stałego i efektywnego monitorowania bezpieczeństwa mikrobiologicznego procesów wytwarzania żywności w sektorze przetwórstwa owocowo-warzywnego.
Monitorowanie i ocena stanu mikrobiologicznego produktów przemysłu owocowo-warzywnego będą realizowane w innowacyjny sposób, poprzez wykorzystanie technologii IT w postaci algorytmów interpretacji obrazów. Unikalne algorytmy optycznej akwizycji obrazu i komputerowej detekcji sygnałów obecności mikroorganizmów posłużą ocenie mikrobiologicznej próbek żywności, pod kątem występowania grzybów pleśniowych, w sposób zdalny - bez konieczności fizycznego dostarczania próbek do laboratorium, co stanowi przełom na skalę międzynarodową w sposobie prowadzenia rutynowych badań w zakresie bezpieczeństwa żywności. W efekcie powstanie innowacyjny system monitorowania przebiegu procesu produkcji w sektorze przetwórstwa owocowo-warzywnego oraz oceny jakości surowców i produktów gotowych pod względem bezpieczeństwa żywności (skażenie mikrobiologiczne grzybami pleśniowymi).
Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług obejmujących:
Zakres Prac B+R obejmujący:
Ocena i identyfikacja mikroskopowa wyizolowanych z żywności grzybów pleśniowych.
W trakcie prowadzenia badań należy zgromadzić różne próbki środków spożywczych, zwłaszcza: warzywa, owoce oraz produkty przetwórstwa warzywno-owocowego i przygotować odpowiednio do posiewu mikrobiologicznego. Pobór próbek oraz wstępne badania mikrobiologiczne należy przeprowadzić zgodnie z normami Polskiego Komitetu Normalizacyjnego (PN-ISO 18593:2005 Mikrobiologia żywności i pasz -- Horyzontalne metody pobierania próbek z powierzchni z użyciem płytek kontaktowych i wymazów; PN-EN ISO 13307:2013-06 Mikrobiologia żywności i pasz -- Etap produkcji pierwotnej -- Techniki pobierania próbek; PN-A-75052:1980 Produkty owocowe i warzywne -- Przygotowanie próbek i metody badań mikrobiologicznych).
Hodowle powinny być prowadzone metodą płytkową na podłożach standardowych dla hodowli pleśni tj. PDA (Potato Dextrose Agar, Agar glukozowo-ziemniaczany) i/lub MEA (Malt Extract Agar) i/lub podłoże Czapek. Hodowle powinny być prowadzone cieplarkach w warunkach optymalnych dla rozwoju grzybów tj. 25-37°C, czas trwania inkubacji: od 4-8 dni w zależności od tempa wzrostu.
Wyhodowane grzyby posłużą do przygotowania preparatów mikroskopowych, które następnie należy poddać ocenie mikroskopowej (za pomocą mikroskopu optycznego wyposażonego w kamerę) w celu porównania wyglądu grzyba w ocenie mikroskopowej (budowa morfologiczna, wygląd zarodników) oraz jego wzrostu na płytce (kolor kolonii, wygląd, wypukłość) do atlasów mykologicznyh.
Określenie poszczególnych cech i wartości charakteryzujących poszczególne gatunki
Należy uwzględnić ocenę wielkości, kształtów, faktury poszczególnych części morfologicznych grzybów.
Należy potwierdzić wstępną identyfikację grzybów (mikroskopowową) za pomocą np. metody biochemicznej przy użyciu Systemu BIOLOG.
Potwierdzenie identyfikacji dostarczanych danych oraz działania programu komputerowego za pomocą uznanej metody biochemicznej lub molekularnej.
Należy przeprowadzić weryfikację systemu poprzez wielokrotną oceną skuteczności oznaczania pleśni izolowanych z żywności, wyznaczając specyficzność i czułość systemu. Opracowany system obrazowej analizy gatunkowej grzybów pleśniowych należy poddać wielokrotnej weryfikacji poprzez przygotowywanie kolejnych preparatów ze zgromadzonych grzybów pleśniowych i ocenę czy system jest w stanie je samodzielnie rozpoznać poprzez analizę obrazu, w tym: wielkości grzybów, ich kształtów i innych cech morfologicznych, charakterystycznych dla danego gatunku.
Stworzenie bazy danych zawierającej informacje o wyglądzie pleśni pod mikroskopem, na płytkach hodowlanych oraz o przeprowadzanych reakcjach biochemicznych.
Stworzoną bazę danych/system na podstawie zdjęć mikroskopowych grzybów pleśniowych należy wzbogacić o dodanie informacji o wzroście grzyba na płytce Patriego na wybranym podłożu, oraz o wyniki np. reakcji biochemicznych z Systemu BIOLOG. To pozwoli na pełną charakterystykę grzyba, a także umożliwi łatwiejszą weryfikację działania systemu.
Zamawiający przewiduje przebadanie ok. 2 tysięcy próbek produktów przetwórstwa owocowo-warzywnego.
WYMAGANIA:
Zlecenie prac będących przedmiotem niemniejszego zapytania ofertowego zgodnie z wymaganiami konkursu może być zlecone wyłącznie:
jednostce naukowej, w rozumieniu ustawy z dnia 30 kwietnia 2010 r. o zasadach finansowania nauki;
przedsiębiorcy posiadającemu status centrum badawczo-rozwojowego w rozumieniu ustawy z dn. 30 maja 2008 r. o niektórych formach wspierania działalności innowacyjnej oraz posiadającemu siedzibę na terytorium RP;
konsorcjum naukowemu;
konsorcjum naukowo-przemysłowemu;
niezależnej jednostce, stanowiącej akredytowane laboratorium (posiadające akredytację Polskiego Centrum Akredytacji);
notyfikowanemu laboratorium (ujęte w aktualnym obwieszczeniu ministra właściwego ds. gospodarki w sprawie informacji o notyfikowanych jednostkach certyfikujących i jednostkach kontrolujących oraz notyfikowanych laboratoriach), posiadającym siedzibę na terytorium RP.
Zamawiający dopuszcza do udziału w postępowaniu również inne podmioty z zastrzeżeniem, że zlecenie wykonania przedmiotu zamówienia podmiotom innym niż wymienione w poprzedzającym akapicie możliwe będzie wyłącznie po uzyskaniu pisemnej zgody Instytucji.
Dodatkowo oferent zobowiąże się do podpisania umowy warunkowej niezwłocznie w przypadku gdy jego oferta zostanie wybrana.
WYKLUCZENIA:
Z udziału w postępowaniu wykluczone są podmioty powiązane osobowo i kapitałowo z Wnioskodawcą.
Przez powiązania kapitałowe lub osobowe rozumie się wzajemne powiązania między Beneficjentem lub osobami upoważnionymi do zaciągania zobowiązań w imieniu Beneficjenta lub osobami wykonującymi w imieniu Beneficjenta czynności związane z przygotowaniem i przeprowadzeniem procedury wyboru wykonawcy a wykonawcą, polegające w szczególności na:
uczestniczeniu w spółce, jako wspólnik spółki cywilnej lub spółki osobowej,
posiadaniu, co najmniej 10 % udziałów lub akcji,
pełnieniu funkcji członka organu nadzorczego lub zarządzającego, prokurenta, pełnomocnika,
pozostawaniu w związku małżeńskim, w stosunku pokrewieństwa lub powinowactwa w linii prostej, pokrewieństwa drugiego stopnia lub powinowactwa drugiego stopnia w linii bocznej lub w stosunku przysposobienia, opieki lub kurateli.
Usługi badawcze i eksperymentalno-rozwojowe
POTENCJAŁ TECHNICZNY:
Wymagania dotyczące Zakresu nr 1 oraz Zakresu nr 2 wykonania prac B+R gdzie oferenci powinni:
Dysponować pomieszczeniami laboratoryjnymi, w których będę prowadzone prace B+R powinny pod względem sanitarnym i technicznym zapewniać bezpieczne warunki pracy. W tym celu Oferent powinien:
Dysponować laboratorium posiadającym minimum 2 poziom bezpieczeństwa biologicznego (BSL – 2)
Lub
Dysponować laboratorium akredytowanym
Lub
Dysponować laboratorium opiniującym środki spożywcze dla zapewnienia ich bezpieczeństwa i jakości.
Dysponować dostępem do Infrastruktury badawczej w tym zasobami technicznymi/WNiP niezbędnymi do realizacji przedmiotu zamówienia.
Dysponować odpowiednią kadrą do realizacji Zamówienia rozumianą jako Zespół posiadający doświadczenie adekwatne do zakresu prac w projekcie.
Wykazać sposób wykonania prac badawczo-rozwojowych.
Weryfikacja spełnienia powyższych warunków odbywać się będzie na podstawie danych zawartych w Załączniku nr 1 do Zapytania Ofertowego oraz oceniane będzie na zasadzie spełnia/nie spełnia. Wyłącznie oferty Wykonawców spełniających wszystkie ww. warunki zostaną ocenione wg kryteriów oceny ofert opisanych poniżej. Wykonawcy, którzy nie wykażą spełnienia warunków udziału w postępowaniu podlegają wykluczeniu.
branża Laboratoria
podbranża usługi laboratoryjne
forma zapytanie ofertowe
typ zlecenia usługi, wykonanie
kraj realizacji Polska
województwo realizacji Mazowieckie
kraj organizatora Polska
województwo organizatora Podlaskie

Zamieszczone dane to tylko fragment informacji – aby uzyskać dostęp aktywuj darmowy test lub zaloguj się

©Przetargimedyczne.com    O nas    Kontakt    Regulamin