Zlecenie 7558725 - Badanie nad opracowaniem metod, narzędzi i procesów...

   
Zamówienie 7558725 (zakończone)
źródło Internet
data publikacji 2020-06-29
przedmiot zlecenia
Badanie nad opracowaniem metod, narzędzi i procesów produkcyjnych produktów spożywczych, zawierających składniki, których spożycie
może przyczyniać się do ograniczenia zachorowalności na choroby cywilizacyjne.

Przedmiotem zamówienia jest wykonanie usługi badawczej polegającej na opracowaniu metod, narzędzi i procesów produkcyjnych produktów spożywczych, zawierających składniki, których spożycie może przyczyniać się do ograniczenia zachorowalności na choroby cywilizacyjne, w tym na infekcje, zapalenie jelit, alergie, nowotwory, wpływających na regenerację tkanek i gojenie ran, regenerację po wysiłku, odporność, niwelujących skutki starzenia.
Usługa badawcza wykonana będzie w Ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój, 2014-2020 Oś priorytetowa II: Wsparcie otoczenia i potencjału przedsiębiorstw do prowadzenia działalności B+R+I, działanie 2.3 Proinnowacyjne usługi dla przedsiębiorstwa poddziałanie 2.3.2 Bony na innowacje dla MŚP na potrzeby projektu dla Przedsiębiorstwa Nutrition & Health Sp. z o.o. Cel zamówienia Celem projektu jest opracowanie technologii produkcji innowacyjnej linii produktów spożywczych zawierających składniki, których spożycie może przyczyniać się do ograniczenia zachorowalności na choroby cywilizacyjne, w tym na infekcje, zapalenie jelit, alergie, nowotwory, wpływających na regenerację tkanek i gojenie ran, regenerację po wysiłku, odporność, niwelujących skutki starzenia.
W Polsce ponad połowa rejestrowanej zachorowalności, chorobowości, niepełnosprawności, przedwczesnego inwalidztwa i zgonów jest konsekwencją chorób powstających na tle wadliwego żywienia, nieodpowiedniej jakości żywności, zbyt niskiej aktywności fizycznej.
Prawidłowy rozwój człowieka, jego sprawność fizyczna i umysłowa, zdolność sprawowania funkcji zawodowych i społecznych a także ogólny stan zdrowia zależny jest od właściwej diety.
Celem firmy jest wprowadzenie na rynek 3 grup produktów z zakresu żywności funkcjonalnej (baton, czekolada, praliny) wzbogaconej o dodatkowe składniki bioaktywne pochodzenia zwierzęcego, które naturalnie nie występują w tej kategorii produktów spożywczych oraz ulepszonej poprzez zastosowanie w wyrobach czekoladowych prozdrowotnych zamienników spożywczych. Założenia:
a) produkt musi przypominać żywność konwencjonalną,
b) produkt poza spełnieniem potrzeb żywieniowych (zaspokojeniem głodu) powinien posiadać potencjał wykazywania działania prozdrowotnego.
Wzbogaci to ofertę rynkową i eksportową przedsiębiorcy, przyczyni się do pozyskania nowych klientów, wypracowania zysku. Przedmiot zamówienia 1. Przeprowadzenie kompleksowych prac badawczych mających na celu opracowanie składu (w tym ilości, stężenia, jakości składników bioaktywnych), metod, narzędzi i procesów produkcyjnych produktów spożywczych – czekolad i słodkich przekąsek tj. 3 grup produktów żywności funkcjonalnej (baton, czekolada, praliny), w tym:
a. Zaprojektowanie produktu pod kątem działania prozdrowotnego, założenia: żywność musi przypominać żywność konwencjonalną oraz posiadać potencjał wykazywania korzystnego oddziaływania na zdrowie w ilościach dostarczanych zwyczajowo, jako część składowa codziennej, zbilansowanej diety; żywność musi zawierać odpowiednią ilość, stężenie i jakość substancji bioaktywnych pochodzenia zwierzęcego wpływających na funkcje fizjologiczne i metaboliczne organizmu,
b. Opracowanie receptur i wytworzenie prototypów (na podstawie wytycznych przedsiębiorcy) linii 3 grup prozdrowotnych produktów cukierniczych:
• w formie batona o smaku kakaowym/czekoladowym (2 warianty składu) – 2 prototypy
• w formie pralin w korpusie czekoladowym (z nadzieniami o 2 różnych smakach, po 2 warianty składu każdy) – 4 prototypy
• w formie tabliczki czekolady deserowej nadziewanej (2 warianty składu) – 2 prototypy
Wytworzenie prób prototypów do badań
• do oceny sensorycznej (punkt b.) - wszystkie 8 prototypów, po min. 50 prób każdy
• do oceny jakości i bezpieczeństwa - 4 wybranych prototypów, po min. 140 próbek każdy
• do badań konsumenckich - 4 wybranych prototypów, po min. 200 próbek każdy
c. dobór opakowania – selekcja i rekomendacja opakowań na podstawie przeglądu dostępnych na rynku opakowań biodegradowalnych i ich interakcji z produktem (smak, zapach) w różnych warunkach przechowalniczych
d. Analiza sensoryczna oraz organoleptyczna żywności, badania semikonsumenckie (grupa dorosłych max. 50 osób) dla wszystkich 8 prototypów produktów z punktu a.
• ustalenie sensorycznego pozycjonowania produktów względem konkurencji
• wyjaśnienie preferencji konsumentów (mapowanie preferencji, ang. preference mapping) i wskazanie możliwych opcji optymalizacji sensorycznej produktu
• poznanie kluczowych dla wizerunku marki cech sensorycznych - stworzenie listy wyróżników sensorycznych specyficznych dla kategorii produktu
• porównanie prototypów produktów o różnym składzie w ramach danej grupy produktów.
e. Jakość i bezpieczeństwo żywności dla prototypów produktów
• Badania mikrobiologiczne
- liczba drobnoustrojów w 1 g [PN-EN ISO 4833-1:2013-12; PN-EN ISO 4833-2:2013-12];
- obecność pałeczek Salmonella spp. w 25g [PN-EN ISO 6579-1:2017-04];
- liczbę bakterii z grupy coli w 1 g [PN-EN 4832:2007];
- liczbę pleśni i drożdży w 1g [PN-ISO 2152789-1:2009; PN-ISO 21527-2:2009]
• Opracowanie wartości odżywczej prototypów produktów na podstawie receptur
• Badania fizykochemiczne wybranych prototypów produktów
- barwa
- tekstura
• Badania przechowalnicze w 2 zakresach temperatur – temp. pokojowa 22 °C, warunki chłodnicze 4°C - 5 wybranych prototypów produktów w 2 punktach pomiarowych (początek i koniec projektu)
- ocenę stabilności produktu
- mikrobiologiczne - badania obciążeniowe (ocena ryzyka wzrostu bakterii podczas przechowywania)
- mikrobiologiczne - badania przechowalnicze w celu ustalenia minimalnego terminu przydatności do spożycia (na czas trwania projektu)
- fizykochemiczne - zmiany barwy i tekstury w czasie okresu przydatności do spożycia
- sensoryczne - ocena trwałości sensorycznej produktu w czasie (oznaczenie okresu trwałości, monitorowanie jakości), badania semikonsumenckie po przechowywaniu w dwóch zakresach
f. Badania konsumenckie - ocena rynku poprzez zrozumienie postaw konsumentów wobec produktów
• Testy porównawcze
• Badania preferencji i akceptacji
branża Laboratoria
podbranża usługi laboratoryjne
kody CPV 73000000
forma zapytanie ofertowe
typ zlecenia usługi, wykonanie
kraj realizacji Polska
województwo realizacji Warmińsko-Mazurskie
kraj organizatora Polska
województwo organizatora Warmińsko-Mazurskie

Zamieszczone dane to tylko fragment informacji – aby uzyskać dostęp aktywuj darmowy test lub zaloguj się

©Przetargimedyczne.com    O nas    Kontakt    Regulamin