Zlecenie 6704445 - Niniejsze zamówienie realizowane jest w ramach projektu pn....
(zakończone) | Zamówienie 6704445|
---|---|
źródło | Internet |
data publikacji | 2019-04-15 |
przedmiot zlecenia | Niniejsze zamówienie realizowane jest w ramach projektu pn. „Opracowanie receptur i technologii produkcji innowacyjnych przecierow ych soków pomidorowych na bazie wody ze źródeł geotermalnych z Uniejowa wraz z przeprowadzeniem testów klinicznych”, którego głównym celem jest realizacja badań i opracowanie technologii przecierowych soków pomidorowych na bazie wody ze źródeł geotermalnych z Uniejowa. Przedmiotem Zamówienia jest opracowanie receptur przecierowych soków pomidorowych na bazie wody ze źródeł geotermalnych z Uniejowa, badanie przechowalnicze oraz produkcja dwóch przecierowych soków do przeprowadzenia testów klinicznych. Przedmiot zamówienia jest zgodny z typem 2 projektu podlegającym dofinansowaniu w ramach Poddziałania I.2.2. Projekty B+R przedsiębiorstw, tj. zakup usługi badawczej dotyczącej opracowania nowego lub znacząco ulepszonego produktu (wyrobu lub usługi). Warunkiem podpisania umowy z wybranym Wykonawcą będzie podpisanie przez Zamawiającego umowy o dofinansowanie w ramach powyższego poddziałania. Cel zamówienia Celem zamówienia jest wybór Wykonawcy usługi badawczej, której celem będzie opracowanie receptur przecierowych soków pomidorowych na bazie wody ze źródeł geotermalnych z Uniejowa, badanie przechowalnicze oraz produkcja dwóch przecierowych soków do przeprowadzenia testów klinicznych. Przedmiot zamówienia jest zgodny z typem 2 projektu podlegającym dofinansowaniu w ramach Poddziałania I.2.2. Projekty B+R przedsiębiorstw, tj. zakup usługi badawczej dotyczącej opracowania nowego lub znacząco ulepszonego produktu (wyrobu lub usługi). Przedmiot zamówienia 1. Przedmiotem Zamówienia jest opracowanie receptur przecierowych soków pomidorowych na bazie wody ze źródeł geotermalnych z Uniejowa, badanie przechowalnicze oraz produkcja dwóch przecierowych soków do przeprowadzenia testów klinicznych. 2. Niniejsze zamówienie obejmuje następujące zadania: Zadanie 1. Badania nad otrzymaniem innowacyjnych przecierowych soków pomidorowych na bazie wody pierwotnie czystej ze źródeł geotermalnych z Uniejowa Przeprowadzenie analiz stabilności zawartości składników bioaktywnych w zagęszczonym soku pomidorowym (wykorzystywany do otrzymania innowacyjnego produktu). Zagęszczony sok produkowany ma być z wyselekcjonowanych odmian pomidorów o potwierdzonej, wysokiej zawartości likopenu. Badania technologiczne mają dotyczyć technologii utrwalania termicznego i wpływu mikronizacji oraz odpowietrzania produktu na zawartość bioaktywnych składników, związków mineralnych i jakości sensorycznej i zdrowotnej. W procesie technologicznym niezbędne jest uzyskanie informacji, jaki będzie wpływ wysokiej zawartości mikro- i makroskładników występujących naturalnie w użytej do produkcji soku wody z ujęć geotermalnych na jakość uzyskanych produktów. Biorąc pod uwagę możliwość stosowania oświadczeń zdrowotnych (np. dla chlorków niepochodzących z chlorku sodu, niezbędnych dla właściwego trawienia pokarmów dzięki produkcji w żołądku kwasu solnego) i żywieniowych związanych z możliwością obniżenia zawartości NaCl, zachodzi konieczność dobierania komponentów warzywnych i wody w takich proporcjach, aby uzyskane produkty spełniały wymagania określone w zaleceniach żywieniowych, a jednocześnie były konkurencyjne jakościowo w stosunku do innych produktów rynkowych na bazie pomidorów. Zadanie 2. Badania przechowalnicze produktów mające na celu określenie zmian zawartości bioaktywnych składników oraz zmian sensorycznych podczas przechowywania W ramach zadania zaprojektowane mają zostać testy starzeniowe pozwalające ocenić rozwój mikroorganizmów naturalnie obecnych w badanych produktach, przechowywanych w zakładanych warunkach. Dotyczy to mikroorganizmów często występujących w tych produktach w tzw. punkcie zerowym przechowywania. Dane z badań mają być wykorzystane do oceny proporcji i przedziału ufności jednostek sprzedaży przekraczających akceptowalny limit dla danego mikroorganizmu pod koniec przechowywania. W ramach etapu przewiduje się również badania próbek sztucznie skażonych w punkcie „zero” do oceny możliwości rozwoju drobnoustrojów w trakcie składowania lub do oceny szybkości ich rozwoju. Określa się tutaj tzw. potencjał wzrostu (δ) jako różnicę między log10 cfu/g na zakończenie testu i na starcie. Na podstawie uzyskanych wyników określony ma zostać minimalny okres przydatności do spożycia innowacyjnych soków pomidorowych. Zadanie 3. Produkcja dwóch przecierowych soków pomidorowych z wykorzystaniem wody mineralnej ze źródeł geotermalnych z Uniejowa do przeprowadzenia testów klinicznych Celem zadania będzie wyprodukowanie dwóch produktów pomidorowych na bazie pierwotnie czystej wody z ujęć geotermalnych z Uniejowa, zgodnie z recepturami opracowanymi w zadaniu 1. Celem zadania będzie również opracowanie próby PLACEBo, do przeprowadzenia testów klinicznych (badanie naprzemienne – crossover). W ramach zadania wykonane mają być zarówno analizy surowca jak również uzyskanych produktów pod kątem zawartości składników prozdrowotnych (w tym likopenu, β-karotenu, witaminy C, itp.) jak również mikro- i makroskładników. Wyprodukowane i scharakteryzowane partie produktów zostaną dostarczone do badań klinicznych. |
branża | Laboratoria |
podbranża | usługi laboratoryjne |
kody CPV | 73000000 |
forma | zapytanie ofertowe |
typ zlecenia | usługi, wykonanie |
kraj realizacji | Polska |
województwo realizacji | łódzkie |
kraj organizatora | Polska |
województwo organizatora | łódzkie |