Zlecenie 6704445 - Niniejsze zamówienie realizowane jest w ramach projektu pn....

   
Zamówienie 6704445 (zakończone)
źródło Internet
data publikacji 2019-04-15
przedmiot zlecenia
Niniejsze zamówienie realizowane jest w ramach projektu pn. „Opracowanie receptur i technologii produkcji innowacyjnych przecierow
ych soków pomidorowych na bazie wody ze źródeł geotermalnych z Uniejowa wraz z przeprowadzeniem testów klinicznych”, którego głównym celem jest realizacja badań i opracowanie technologii przecierowych soków pomidorowych na bazie wody ze źródeł geotermalnych z Uniejowa.
Przedmiotem Zamówienia jest opracowanie receptur przecierowych soków pomidorowych na bazie wody ze źródeł geotermalnych z Uniejowa, badanie przechowalnicze oraz produkcja dwóch przecierowych soków do przeprowadzenia testów klinicznych. Przedmiot zamówienia jest zgodny z typem 2 projektu podlegającym dofinansowaniu w ramach Poddziałania I.2.2. Projekty B+R przedsiębiorstw, tj. zakup usługi badawczej dotyczącej opracowania nowego lub znacząco ulepszonego produktu (wyrobu lub usługi).

Warunkiem podpisania umowy z wybranym Wykonawcą będzie podpisanie przez Zamawiającego umowy o dofinansowanie w ramach powyższego poddziałania. Cel zamówienia Celem zamówienia jest wybór Wykonawcy usługi badawczej, której celem będzie opracowanie receptur przecierowych soków pomidorowych na bazie wody ze źródeł geotermalnych z Uniejowa, badanie przechowalnicze oraz produkcja dwóch przecierowych soków do przeprowadzenia testów klinicznych. Przedmiot zamówienia jest zgodny z typem 2 projektu podlegającym dofinansowaniu w ramach Poddziałania I.2.2. Projekty B+R przedsiębiorstw, tj. zakup usługi badawczej dotyczącej opracowania nowego lub znacząco ulepszonego produktu (wyrobu lub usługi). Przedmiot zamówienia 1. Przedmiotem Zamówienia jest opracowanie receptur przecierowych soków pomidorowych na bazie wody ze źródeł geotermalnych z Uniejowa, badanie przechowalnicze oraz produkcja dwóch przecierowych soków do przeprowadzenia testów klinicznych.
2. Niniejsze zamówienie obejmuje następujące zadania:
Zadanie 1. Badania nad otrzymaniem innowacyjnych przecierowych soków pomidorowych na bazie wody pierwotnie czystej ze źródeł geotermalnych z Uniejowa
Przeprowadzenie analiz stabilności zawartości składników bioaktywnych w zagęszczonym soku pomidorowym (wykorzystywany do otrzymania innowacyjnego produktu). Zagęszczony sok produkowany ma być z wyselekcjonowanych odmian pomidorów o potwierdzonej, wysokiej zawartości likopenu.
Badania technologiczne mają dotyczyć technologii utrwalania termicznego i wpływu mikronizacji oraz odpowietrzania produktu na zawartość bioaktywnych składników, związków mineralnych i jakości sensorycznej i zdrowotnej. W procesie technologicznym niezbędne jest uzyskanie informacji, jaki będzie wpływ wysokiej zawartości mikro- i makroskładników występujących naturalnie w użytej do produkcji soku wody z ujęć geotermalnych na jakość uzyskanych produktów. Biorąc pod uwagę możliwość stosowania oświadczeń zdrowotnych (np. dla chlorków niepochodzących z chlorku sodu, niezbędnych dla właściwego trawienia pokarmów dzięki produkcji w żołądku kwasu solnego) i żywieniowych związanych z możliwością obniżenia zawartości NaCl, zachodzi konieczność dobierania komponentów warzywnych i wody w takich proporcjach, aby uzyskane produkty spełniały wymagania określone w zaleceniach żywieniowych, a jednocześnie były konkurencyjne jakościowo w stosunku do innych produktów rynkowych na bazie pomidorów.
Zadanie 2. Badania przechowalnicze produktów mające na celu określenie zmian zawartości bioaktywnych składników oraz zmian sensorycznych podczas przechowywania
W ramach zadania zaprojektowane mają zostać testy starzeniowe pozwalające ocenić rozwój mikroorganizmów naturalnie obecnych w badanych produktach, przechowywanych w zakładanych warunkach. Dotyczy to mikroorganizmów często występujących w tych produktach w tzw. punkcie zerowym przechowywania. Dane z badań mają być wykorzystane do oceny proporcji i przedziału ufności jednostek sprzedaży przekraczających akceptowalny limit dla danego mikroorganizmu pod koniec przechowywania.
W ramach etapu przewiduje się również badania próbek sztucznie skażonych w punkcie „zero” do oceny możliwości rozwoju drobnoustrojów w trakcie składowania lub do oceny szybkości ich rozwoju. Określa się tutaj tzw. potencjał wzrostu (δ) jako różnicę między log10 cfu/g na zakończenie testu i na starcie.
Na podstawie uzyskanych wyników określony ma zostać minimalny okres przydatności do spożycia innowacyjnych soków pomidorowych.
Zadanie 3. Produkcja dwóch przecierowych soków pomidorowych z wykorzystaniem wody mineralnej ze źródeł geotermalnych z Uniejowa do przeprowadzenia testów klinicznych
Celem zadania będzie wyprodukowanie dwóch produktów pomidorowych na bazie pierwotnie czystej wody z ujęć geotermalnych z Uniejowa, zgodnie z recepturami opracowanymi w zadaniu 1. Celem zadania będzie również opracowanie próby PLACEBo, do przeprowadzenia testów klinicznych (badanie naprzemienne – crossover).
W ramach zadania wykonane mają być zarówno analizy surowca jak również uzyskanych produktów pod kątem zawartości składników prozdrowotnych (w tym likopenu, β-karotenu, witaminy C, itp.) jak również mikro- i makroskładników.
Wyprodukowane i scharakteryzowane partie produktów zostaną dostarczone do badań klinicznych.
branża Laboratoria
podbranża usługi laboratoryjne
kody CPV 73000000
forma zapytanie ofertowe
typ zlecenia usługi, wykonanie
kraj realizacji Polska
województwo realizacji łódzkie
kraj organizatora Polska
województwo organizatora łódzkie

Zamieszczone dane to tylko fragment informacji – aby uzyskać dostęp aktywuj darmowy test lub zaloguj się

©Przetargimedyczne.com    O nas    Kontakt    Regulamin