Zlecenie 6987990 - Przedmiotem zamówienie jest wykonanie usługi badawczej w...

   
Zamówienie 6987990 (zakończone)
źródło Internet
data publikacji 2019-08-31
przedmiot zlecenia
Przedmiotem zamówienie jest wykonanie usługi badawczej w Ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój, 2014-2020 Oś prioryteto
wa II: Wsparcie otoczenia i potencjału przedsiębiorstwdo prowadzenia działalności B+R+I,działanie 2.3

1. Przedmiotem zamówienia jest wykonanie usługi badawczej w Ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój, 2014-2020 Oś priorytetowa II: Wsparcie otoczenia
i potencjału przedsiębiorstw do prowadzenia działalności B+R+I, działanie 2.3 Proinnowacyjne usługi dla przedsiębiorstwa poddziałanie 2.3.2 Bony na innowacje dla MŚP na potrzeby projektu dla firmy ADAMANTIS Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością.
W Polsce jak w ostatnich latach postępuje proces globalizacji konsumpcji, a na rynku pojawiają się produkty, które można nabyć praktycznie pod każdą szerokością geograficzną. W związku z tym zmieniają się również upodobania konsumentów. Popularne stają się diety bezmięsne lub ograniczające spożycie mięsa, rośnie liczba osób z nietolerancją i alergiami pokarmowymi, a także wzrasta świadomość dotycząca ekologii. Obecnie, dużym zainteresowaniem konsumentów cieszą się mlekopodobne napoje uzyskiwane z surowców roślinnych, w tym ze zbóż, takich jak. ryż czy owies.
Owies stanowi cenne źródło składników odżywczych oraz substancji o działaniu prozdrowotnym z tego względu powinien być szeroko wykorzystywany jako surowiec dla przemysłu spożywczego, w tym do wytwarzania napojów i lodów. Charakteryzuje się on znaczną zawartością białka, błonnika pokarmowego i tłuszczu przy mniejszej niż w innych zbożach zawartości skrobi. Ponadto białko owsa ma wyższą wartość odżywczą niż białko pszenicy i żyta, a błonnik zawarty w ziarnie tego zboża jest bogaty w szczególnie korzystną frakcję rozpuszczalną w wodzie.
Firma Adamantis Sp. z o.o. wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów ma zamiar wprowadzić na rynek innowacyjne produkty otrzymane z owsa takie jak napój owsiany niefermentowany oraz poddany fermentacji przy udziale bakterii kwasu mlekowego, a także lody. Cel zamówienia Celem projektu jest opracowanie w warunkach laboratoryjnych:
• procesu technologicznego produkcji napoju z owsa metodą ekstrakcji wodnej,
• technologii wytwarzania napojów fermentowanych przy udziale bakterii kwasu mlekowego na bazie
• technologii produkcji lodów na bazie napoju owsianego.
apoju owsianego, Przedmiot zamówienia 2. Zamawiający wymaga aby przedmiot zamówienia podzielony został na następujące zadania i przypisane im efekty:
2.1. Zadanie 1.
2.1.1. Cel. Dobranie surowca i parametrów procesu pozyskiwania napoju owsianego w warunkach laboratoryjnych, mając na względzie najwyższą wartość odżywczą i zawartość składników o działaniu prozdrowotnym otrzymanego napoju oraz akceptowalność konsumencką.
2.1.2. Charakterystyka zadania. Określenie możliwości wykorzystania do produkcji napojów mlekopodobnych wybranych surowców owsianych na podstawie oceny ich składu chemicznego, a następnie wyłonienie najlepszych wariantów technologicznych pozyskiwania napoju owsianego w warunkach laboratoryjnych.
2.1.3. Metodyka badań. Podstawowy materiał do badań ma stanowić ziarno owsa, słód i płatki owsiane. Modyfikacje procesu wytwarzania napoju owsianego będą dotyczyły takich parametrów jak przygotowanie surowca do wytwarzania napoju, dobór czasu i temperatury gotowania
W uzyskanym napoju owsianym oznaczane mają być wybrane parametry wskazane w tabeli nr 1.
2.1.4. Okres realizacji. Do 10 miesięcy.
2.1.5. Spodziewane wyniki. Spodziewanym przez Zamawiającego efektem ma być powstanie nowej technologii produkcji napoju owsianego charakteryzującego się wysoką wartością odżywczą i zawartością związków biologicznie czynnych. Zamierzonym efektem jest otrzymanie produktu o akceptowalnych przez konsumentów cechach sensorycznych.
branża Laboratoria
podbranża usługi laboratoryjne
kody CPV 73000000
forma zapytanie ofertowe
typ zlecenia usługi, wykonanie
kraj realizacji Polska
województwo realizacji Wielkopolskie
kraj organizatora Polska
województwo organizatora Wielkopolskie

Zamieszczone dane to tylko fragment informacji – aby uzyskać dostęp aktywuj darmowy test lub zaloguj się

©Przetargimedyczne.com    O nas    Kontakt    Regulamin