Zlecenie 6987990 - Przedmiotem zamówienie jest wykonanie usługi badawczej w...
(zakończone) | Zamówienie 6987990|
---|---|
źródło | Internet |
data publikacji | 2019-08-31 |
przedmiot zlecenia | Przedmiotem zamówienie jest wykonanie usługi badawczej w Ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój, 2014-2020 Oś prioryteto wa II: Wsparcie otoczenia i potencjału przedsiębiorstwdo prowadzenia działalności B+R+I,działanie 2.3 1. Przedmiotem zamówienia jest wykonanie usługi badawczej w Ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój, 2014-2020 Oś priorytetowa II: Wsparcie otoczenia i potencjału przedsiębiorstw do prowadzenia działalności B+R+I, działanie 2.3 Proinnowacyjne usługi dla przedsiębiorstwa poddziałanie 2.3.2 Bony na innowacje dla MŚP na potrzeby projektu dla firmy ADAMANTIS Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością. W Polsce jak w ostatnich latach postępuje proces globalizacji konsumpcji, a na rynku pojawiają się produkty, które można nabyć praktycznie pod każdą szerokością geograficzną. W związku z tym zmieniają się również upodobania konsumentów. Popularne stają się diety bezmięsne lub ograniczające spożycie mięsa, rośnie liczba osób z nietolerancją i alergiami pokarmowymi, a także wzrasta świadomość dotycząca ekologii. Obecnie, dużym zainteresowaniem konsumentów cieszą się mlekopodobne napoje uzyskiwane z surowców roślinnych, w tym ze zbóż, takich jak. ryż czy owies. Owies stanowi cenne źródło składników odżywczych oraz substancji o działaniu prozdrowotnym z tego względu powinien być szeroko wykorzystywany jako surowiec dla przemysłu spożywczego, w tym do wytwarzania napojów i lodów. Charakteryzuje się on znaczną zawartością białka, błonnika pokarmowego i tłuszczu przy mniejszej niż w innych zbożach zawartości skrobi. Ponadto białko owsa ma wyższą wartość odżywczą niż białko pszenicy i żyta, a błonnik zawarty w ziarnie tego zboża jest bogaty w szczególnie korzystną frakcję rozpuszczalną w wodzie. Firma Adamantis Sp. z o.o. wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów ma zamiar wprowadzić na rynek innowacyjne produkty otrzymane z owsa takie jak napój owsiany niefermentowany oraz poddany fermentacji przy udziale bakterii kwasu mlekowego, a także lody. Cel zamówienia Celem projektu jest opracowanie w warunkach laboratoryjnych: • procesu technologicznego produkcji napoju z owsa metodą ekstrakcji wodnej, • technologii wytwarzania napojów fermentowanych przy udziale bakterii kwasu mlekowego na bazie • technologii produkcji lodów na bazie napoju owsianego. apoju owsianego, Przedmiot zamówienia 2. Zamawiający wymaga aby przedmiot zamówienia podzielony został na następujące zadania i przypisane im efekty: 2.1. Zadanie 1. 2.1.1. Cel. Dobranie surowca i parametrów procesu pozyskiwania napoju owsianego w warunkach laboratoryjnych, mając na względzie najwyższą wartość odżywczą i zawartość składników o działaniu prozdrowotnym otrzymanego napoju oraz akceptowalność konsumencką. 2.1.2. Charakterystyka zadania. Określenie możliwości wykorzystania do produkcji napojów mlekopodobnych wybranych surowców owsianych na podstawie oceny ich składu chemicznego, a następnie wyłonienie najlepszych wariantów technologicznych pozyskiwania napoju owsianego w warunkach laboratoryjnych. 2.1.3. Metodyka badań. Podstawowy materiał do badań ma stanowić ziarno owsa, słód i płatki owsiane. Modyfikacje procesu wytwarzania napoju owsianego będą dotyczyły takich parametrów jak przygotowanie surowca do wytwarzania napoju, dobór czasu i temperatury gotowania W uzyskanym napoju owsianym oznaczane mają być wybrane parametry wskazane w tabeli nr 1. 2.1.4. Okres realizacji. Do 10 miesięcy. 2.1.5. Spodziewane wyniki. Spodziewanym przez Zamawiającego efektem ma być powstanie nowej technologii produkcji napoju owsianego charakteryzującego się wysoką wartością odżywczą i zawartością związków biologicznie czynnych. Zamierzonym efektem jest otrzymanie produktu o akceptowalnych przez konsumentów cechach sensorycznych. |
branża | Laboratoria |
podbranża | usługi laboratoryjne |
kody CPV | 73000000 |
forma | zapytanie ofertowe |
typ zlecenia | usługi, wykonanie |
kraj realizacji | Polska |
województwo realizacji | Wielkopolskie |
kraj organizatora | Polska |
województwo organizatora | Wielkopolskie |