Przetarg 7200487 - Przygotowywanie, dostarczanie i wydawanie gorących...

   
Analizuj Zamówienie 7200487 (zakończone)
źródło Biuletyn Zamówień Publicznych
data publikacji 2019-12-02
przedmiot ogłoszenia
Przygotowywanie, dostarczanie i wydawanie gorących posiłków jednodaniowych

Przedmiotem zamówienia jest część I Przygotowywani
e, dostarczanie i wydawanie gorących posiłków jednodaniowych dla uczniów szkół podstawowych w miejscowościach: Kamień Krajeński, Zamarte, Dąbrówka, Duża Cerkwica, Płocicz, od poniedziałku do piątku z uwzględnieniem przerw w nauce szkolnej (ferie, dni świąteczne, wakacje, dni wolne od zajęć szkolnych) - w liczbie 93 szt. dziennie: (182 dni x 93 posiłki = 16.926 posiłków w szkołach podstawowych (+/- 30%), część II Przygotowywanie i dostarczanie posiłków do gospodarstw domowych dla osób zamieszkałych w miejscowościach: Kamień Krajeński, Mała Cerkwica, Duża Cerkwica, Radzim, Dąbrówka, Nowa Wieś, Orzełek, Obkas Osiedle, Obkas, Zamarte, Witkowo, Dąbrowa, Płocicz, w liczbie 37 szt. dziennie od poniedziałku do piątku z wyłączeniem świąt przypadających w te dni (tj. 203 dni x 96 posiłków = 7.511 posiłków (+/- 30% ).
Powyższe zmiany wielkości zamówienia wynikają ze zmiany liczby osób kwalifikujących się do uzyskania tego rodzaju pomocy.
W związku ze zmniejszeniem liczby posiłków, Wykonawcy nie przysługują żadne roszczenia w stosunku do Zamawiającego. Wykonawcy przysługuje prawo do wynagrodzenia wyłącznie za faktycznie wydane ilości gorących posiłków obiadowych – jednodaniowych. 2.1. Wykonawca zobowiązuje się do wykonywania przedmiotu zamówienia z należytą starannością, rozumianą, jako staranność profesjonalisty w działalności objętej przedmiotem niniejszego zamówienia, w oparciu o aktualne unormowania prawne, zgodnie z obowiązującymi standardami oraz etyką zawodową. Wykonawca zobowiązuje się wykonać przedmiot zamówienia zgodnie z wszystkimi wymaganiami wskazanymi w SIWZ.2.2. Dostarczane posiłki muszą być urozmaicone, nie mogą powtarzać się w ciągu trzech kolejnych tygodni. Przygotowanie posiłków oraz ich transport powinien odbywać się z zachowaniem odpowiednich warunków higieniczno - sanitarnych w zakresie personelu i warunków produkcji oraz spełniać warunki określone w powszechnie obowiązujących przepisach prawa, w szczególności w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2019 r. poz. 1252) oraz w przepisach wykonawczych, a w przypadku posiłków dla uczniów – w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. z 2016 r. poz. 1154).
Wykonawca ponosi odpowiedzialność za ich przestrzeganie. Bezwzględnie należy przestrzegać norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywności. Posiłki mają być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dzieci i młodzieży. Posiłki muszą być sporządzone z pełnowartościowych, posiadających aktualne terminy ważności artykułów spożywczych. Posiłek każdego dnia w ciągu trzech tygodni powinien być inny (stosowanie do zadeklarowanego w ofercie menu opracowanego zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. z 2016 r. poz. 1154).
WYTYCZNE DOTYCZĄCE POSIŁKÓW CZĘŚĆ I: 2 x w tygodniu zupa z wkładką (jedna porcja w ilości 350ml, wkładka mięsna min. 80 gramowa w każdej porcji zupy - w całości, 2 kromki świeżego chleba lub bułka), 1 x w tygodniu danie mięsne: mięso (jednakowej wielkości porcje mięsa w każdej porcji posiłku) – min. 100 g/1 porcja po przygotowaniu, ziemniaki, ryż, makaron, kasza – min. 200 g/1 porcja, surówka lub gotowane warzywa– min. 100 g/1 porcja, sos – 50 g/1 porcja, 1 x w tygodniu (piątek) pierogi, naleśniki z serem, krokiety, kopytka (min. 400 gramów/1 porcja),
1 x w tygodniu danie rybne (ziemniaki min. 200g, ryba min.150g, surówka lub gotowane warzywa min. 100 g/1 porcja, 1 owoc sezonowy i 1 jogurt do każdej porcji posiłku , Posiłki muszą być gorące (o temperaturze nie niższej niż: zupy 75ºC, gotowe do spożycia po ich dostarczeniu) z zastrzeżeniem że posiłek, zgodnie z zasadami systemu HACCP oraz Dobrych praktyk żywieniowych nadaje się do spożycia w czasie maksymalnie do 2 godzin od jego przygotowania. Zamawiający wymaga, aby posiłki w całości przygotowywane były przez Wykonawcę. Nie dopuszcza się aby do przygotowania posiłku wykorzystywać gotowe dania np. paczkowane pierogi, gołąbki sprzedawane w słoikach, paluszki rybne itp.
WYTYCZNE DOTYCZĄCE POSIŁKÓW CZĘŚĆ II: 2 x w tygodniu zupa z wkładką (jedna porcja w ilości 400ml, wkładka mięsna min. 80 gramowa w każdej porcji zupy - w całości, 2 kromki świeżego chleba lub bułka), 1 x w tygodniu danie mięsne:- mięso (jednakowej wielkości porcje mięsa w każdej porcji posiłku) – min. 150 g/1 porcja po przygotowaniu,- ziemniaki, ryż, makaron, kasza – min. 300 g/1 porcja,- surówka lub gotowane warzywa– min. 100 g/1 porcja,- sos – 50 g/1 porcja, 1 x w tygodniu (piątek) pierogi, naleśniki z serem, krokiety, kopytka (min. 400 gramów/1 porcja), 1 x w tygodniu danie rybne (ziemniaki min. 300g, ryba min.150g, surówka lub gotowane warzywa min. 100 g/1 porcja, 1 owoc sezonowy do każdej porcji posiłku, Posiłki muszą być gorące (o temperaturze nie niższej niż: zupy 75ºC, gotowe do spożycia po ich dostarczeniu) z zastrzeżeniem że posiłek, zgodnie z zasadami systemu HACCP oraz Dobrych praktyk żywieniowych nadaje się do spożycia w czasie maksymalnie do 2 godzin od jego przygotowania. Zamawiający wymaga, aby posiłki w całości przygotowywane były przez Wykonawcę. Nie dopuszcza się aby do przygotowania posiłku wykorzystywać gotowe dania np. paczkowane pierogi, gołąbki sprzedawane w słoikach, paluszki rybne itp. Wykonawca dostarczy posiłki własnym transportem, na własny koszt i własne ryzyko z zastrzeżeniem, że środek transportu musi być przystosowany do przewożenia posiłków w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. Wykonawca zapewni na własny koszt i ryzyko osobę do rozładunku oraz wydawania wszystkich posiłków. Po zakończonym wydawaniu posiłków Wykonawca zobowiązany jest doprowadzić punkt wydawania do należytego porządku. Wykonawca po zakończonym posiłku, tego samego dnia, zapewni na własny koszt odbiór zużytych naczyń oraz resztek konsumpcyjnych. W tym celu wraz z posiłkiem Wykonawca dostarczy worki do zgromadzenia odpadów, o których mowa powyżej. Wykonawca dostarczy posiłki do szkół w godzinach od 10:00 do 12:00 , zgodnie z ustaleniami z dyrektorami poszczególnych szkół, z zastrzeżeniem, że posiłki muszą być dostarczone do szkoły w czasie nie przekraczającym 1 godz. przed wydaniem posiłku, a dla pozostałych osób zamieszkałych na terenie gminy Kamień Krajeński, w czasie nie przekraczającym 2 godz. od przygotowania posiłku, w godzinach od 12:00 do 15:00 (godziny dowożenia posiłków do poszczególnych miejscowości przedstawia pkt. 2.13.)
Godziny wydawania posiłków w szkołach Duża Cerkwica – godz. 10.20, Dąbrówka – godz. 10.20, Zamarte – godz. 10.50, Płocicz – godz. 11.15, Kamień Krajeński (szkoła podstawowa) – godz. 11.25, Kamień Krajeński (szkoła podstawowa przy ul. Sępoleńskiej ) – godz. 11.30
Godziny dostarczania posiłków dl a podopiecznych: Duża Cerkwica – godz. 12:00, Radzim – godz. 12:30, Dąbrówka – godz. 13:00, Mała Cerkwica – 13:30, Obkas Wieś – 14:00, Jerzmionki – godz. 14:30, Obkas PGR – 12:00, Nowa Wieś – 12:30 Orzełek – 13:00, Kamień Krajeński – 13:30, Witkowo – 14:00, Płocicz – godz. 14:30.
Pomieszczenia w szkołach do wydawania oraz spożywania posiłków przez uczniów zapewniają dyrektorzy szkół, natomiast dla osób dorosłych posiłki dostarczane będą do poszczególnych gospodarstw domowych. Informacje o dodatkowych dniach wolnych od nauki szkolnej Zamawiający przekaże Wykonawcy co najmniej z 3 dniowym wyprzedzeniem. Wykonawca zobowiązany jest do zabezpieczenia i przechowywania próbek pokarmu na okres min. 3 dni od daty przygotowania posiłku. Zamawiający nie dopuszcza udziału podwykonawców. Wykonawca zapewni na swój koszt sztućce oraz naczynia biodegradowalne jednorazowego użytku. Naczynia jednorazowego użytku winny spełniać wymagania ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t. jedn. Dz.U. z 2019r. poz. 1252). Wykonawca zobowiązuje się do dostarczania naczyń i sztućców lub innych równoważnych naczyń określonych powyżej na swój koszt. Odpady i naczynia zabiera wykonawca, co należy uwzględnić w kosztach. Oferty można składać na dowolną liczbę części zamówienia (Zamawiający nie wyznacza maksymalnej liczby części zamówienia, na które może zostać udzielone zamówienie jednemu wykonawcy). Zamawiający nie przewiduje udzielenia zamówień, o których mowa w art. 67 ust. 1 pkt 6 ustawy Prawo Zamówień Publicznych. Dostawa posiłków będzie odbywała się na podstawie dwóch odrębnych umów dla każdej z części zamówienia, zawartych pomiędzy Zamawiającym a wybranymi Wykonawcami. Zamawiający nie dopuszcza składania ofert wariantowych. Wymóg zatrudnienia na podstawie umowy o pracę
Zamawiający, zgodnie z art. 29 ust. 3a ustawy Pzp wymaga, aby czynności związane z przygotowaniem posiłków w ramach realizacji umowy, były wykonywane przez osoby zatrudnione na umowę o pracę, zgodnie z ustawą z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy (Dz.U. z 201 r. poz. 1040, 1043, 1495).
Zamawiający wymaga zatrudnienia przez Wykonawcę lub podwykonawcę na podstawie umowy o pracę min. 1 pracownika wykonującego czynności, o których mowa powyżej. Szczegółowy sposób dokumentowania zatrudnienia osób, o których mowa powyżej, uprawnienia Zamawiającego w zakresie kontroli spełnienia przez Wykonawcę wymagań, o których mowa w art. 29 ust. 3a oraz sankcji z tytułu niespełnienia tych wymagań, rodzaju czynności niezbędnych do realizacji zamówienia, których dotyczą wymagania zatrudnienia na podstawie umowy o pracę przez Wykonawcę lub Podwykonawcę osób wykonujących czynności w trakcie realizacji zamówienia zawarte są w projekcie umowy


ZAŁĄCZNIK I - INFORMACJE DOTYCZĄCE OFERT CZĘŚCIOWYCH

Część nr: 1 Nazwa: Przygotowywanie, dostarczanie i wydawanie gorących posiłków jednodaniowych.
Przygotowywanie, dostarczanie i wydawanie gorących posiłków jednodaniowych dla uczniów szkół podstawowych w miejscowościach: Kamień Krajeński, Zamarte, Dąbrówka, Duża Cerkwica, Płocicz, od poniedziałku do piątku z uwzględnieniem przerw w nauce szkolnej (ferie, dni świąteczne, wakacje, dni wolne od zajęć szkolnych) - w liczbie 93 szt. dziennie: (182 dni x 93 posiłki = 16.926 posiłków w szkołach podstawowych (+/- 30%),
branża Gastronomia, catering
podbranża usługi cateringowe, żywienie zbiorowe
kody CPV 55321000, 55520000, 55521000, 55524000
forma przetarg nieograniczony
typ ogłoszenia usługi, wykonanie ,dostawy
kraj realizacji Polska
województwo realizacji Kujawsko-Pomorskie
kraj organizatora Polska
województwo organizatora Kujawsko-Pomorskie

Zamieszczone dane to tylko fragment informacji – aby uzyskać dostęp aktywuj darmowy test lub zaloguj się

©Przetargimedyczne.com    O nas    Kontakt    Regulamin