Przetarg 6965786 - Świadczenie usług żywieniowych (catering) dla: o Szkoły...

   
Analizuj Zamówienie 6965786 (zakończone)
źródło Internet
data publikacji 2019-08-19
przedmiot ogłoszenia
Świadczenie usług żywieniowych (catering) dla:
o Szkoły Podstawowej w Wandowie
o Przedszkola w Wandowie
o Przedszkola w Skulsku

OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA
1. Przedmiotem zamówienia jest przygotowywanie i dostarczanie posiłków dla dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym. Posiłki muszą posiadać wartość odżywczą i energetyczną zgodną z wymogami i normami żywienia dzieci i młodzieży( Dz.U z 2015 r. Poz. 1256 -Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach ) być sporządzane zgodnie z zasadami sztuki kulinarnej oraz przepisami dotyczącymi żywienia zbiorowego zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r. z późniejszymi zmianami oraz przepisami wykonawczymi do tej ustawy. (Dz.U. z 2015 poz. 594 )
2. Bezwzględnie należy przestrzegać norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywności. Posiłki mają być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dzieci i młodzieży.
Usługi będą świadczone dla
o Szkoły Podstawowej w Wandowie - 27 uczniów - 1 posiłek
o Przedszkola w Wandowie - 10 wychowanków 3 posiłki i 20 wychowanków 1 posiłek
o Przedszkola w Skulsku - dla 25 wychowanków 3 posiłki.
5. Śniadania, obiady dwudaniowe, jednodaniowe i podwieczorki, przygotowywane dla dzieci w wieku 3-6 lat (przedszkola) i w wieku 7-14 lat (szkoła podstawowa - obiady jednodaniowe), muszą spełniać następujące warunki ilościowe i jakościowe:
Śniadanie:
o kanapki: chleb/bułki z pieczywa razowego lub pełnoziarnistego: żytniego, pszennego, mieszanego lub pieczywa bezglutenowego. Kanapki powinny być urozmaicone i mogą znaleźć się na nich: przetwory mięsne zawierające nie więcej niż 10 % tłuszczu i 80 % mięsa (chude wędliny, np. z indyka, kurczaka, szynka gotowana); jajka; przetwory z ryb; sery (sery żółte lub białe, z wyjątkiem topionego). Produkty z nasion strączkowych, orzechy, nasiona, olej, masło, margaryna miękka niearomatyzowana (niedopuszczalna jest margaryna o smaku pieczywa, masła itp.), zioła lub przyprawy (świeże lub suszone) bez soli i sodu. Obowiązkowo na kanapce powinny znaleźć się warzywa (np. sałata, pomidor, ogórek, rzodkiewka, papryka).
o zupa mleczna, płatki/musli z mlekiem: Płatki/musli nie mogą zawierać więcej niż 15 g cukru na 100 g produktu i 10 % tłuszczu. Mleko i produkty zastępcze - mleko krowie, kozie, napój sojowy, ryżowy, gryczany, orzechowy, kokosowy lub migdałowy o niskiej lub o obniżonej zawartości sodu. Mleko i napoje nie mogą zawierać cukru i substancji słodzących. Do produktów mlecznych takich jak: jogurt, kefir, maślanka, mleko zsiadłe i acidofilne, serwatka, ser twarogowy, serek homogenizowany, produkty zastępujące produkty mleczne na bazie soi, ryżu, owsa, orzechów i migdałów, nie mogą być dodawane substancje słodzące.
o ciepły napój, np. herbata, mleko (mleko i napoje nie mogą zawierać cukru i substancj i słodzących/słodzików).
Obiad:
o I danie : Zupa - 250 ml (przygotowana na wywarze warzywno-mięsnym)
o II danie: - posiłek mięsny / rybny (70 g), przy czym mięso min. 3 razy w tygodniu oraz porcja ryby co najmniej raz w tygodniu + zamiennie podawane: ziemniaki / kasza / ryż / makaron (120 g) + sos + surówki / jarzyny gotowane (100 g). Produkty zbożowe (np. kasze, ryże, makarony) i ziemniaki na obiad powinny być serwowane co najmniej trzy razy w tygodniu. Od poniedziałku do piątku mogą być podawane nie więcej niż dwie porcje potrawy smażonej, przy czym do smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50 % i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40 %. Warzywa powinny być podawane do każdego obiadu; muszą także być zróżnicowane - co najmniej trzy lub więcej rodzajów warzyw tygodniowo.
o danie jarskie / bezmięsne (np. pierogi, kluski, naleśniki) - 120 g.
o do każdego obiadu kompot / sok / napój - 250 ml. Kompot / sok / napój nie mogą zawierać cukru i substancji słodzących/słodzików.
Posiłki nie mogą być przygotowywane z półproduktów. Muszą być wykonane ze świeżych artykułów spożywczych, posiadających aktualne daty ważności. Nie dopuszcza się stosowania mięsa tzw. MOM (mięso oddzielone mechanicznie), produktów typu instant, gotowych produktów typu gołąbki, pulpety, pierogi.
Podwieczorek:
o owoce (np. jabłko, banan, owoce sezonowe) lub sałatki owocowe; min. waga owocu nie mniej niż 70 g/osobę;
o warzywa do chrupania (np. marchewka);
o desery mleczne (np. serek, jogurt, kaszka manna na słodko, kasza jaglana, budyń);
o kisiel z soku owocowego, galaretka
kanapki, wafle ryżowe
Obiad jednodaniowy
o Szkoła: I opcja: mięso/lub filetowana ryba min. 130 g, ziemniaki/ryż/kasza/frytki minimum 150g oraz warzywa, surówki minimum 150g. II opcja: dania mączne np.: pierogi min. 8 szt. lub kluski/kopytka/pyzy min. 200 g. lub placki ziemniaczane z sosem min. 4 szt., naleśniki min. 3 szt. w każdym przypadku wraz z surówkami/warzywami - nie częściej niż dwa razy w tygodniu. Do każdego obiadu kompot / sok / napój - 250 ml. Kompot / sok / napój nie mogą zawierać cukru i substancji słodzących/słodzików.
o Przedszkole: posiłek mięsny / rybny (70 g), przy czym mięso min. 3 razy w tygodniu oraz porcja ryby co najmniej raz w tygodniu + zamiennie podawane: ziemniaki / kasza / ryż / makaron (120 g) + sos + surówki / jarzyny gotowane (100 g). Produkty zbożowe (np. kasze, ryże, makarony) i ziemniaki na obiad powinny być serwowane co najmniej trzy razy w tygodniu. Od poniedziałku do piątku mogą być podawane nie więcej niż dwie porcje potrawy smażonej, przy czym do smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50 % i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40 %. Warzywa powinny być podawane do każdego obiadu; muszą także być zróżnicowane - co najmniej trzy lub więcej rodzajów warzyw tygodniowo. Danie jarskie / bezmięsne (np. pierogi, kluski, naleśniki) - 120 g. Do każdego obiadu kompot / sok / napój - 250 ml. Kompot / sok / napój nie mogą zawierać cukru i substancji słodzących/słodzików.
2. Wykonawca dostarczał będzie w pierwszy dzień tygodnia, tygodniowy jadłospis z podaniem składników wagowych (gramatury) potraw - do wiadomości Zamawiającego. Wykonawca zobowiązany jest do zachowania jakości obiadów zgodnie z przedstawionym jadłospisem.
Zamawiający szacuje, że maksymalna liczba dostarczanych posiłków w okresie dla przedszkoli od 2.09.2019 do 31.08.2020 oraz dla Szkoły Podstawowej w okresie od 2.09.2019 r. do 30.06.2020 r to:
1) Przedszkole w Skulsku: dziennie 25 porcji śniadań, 25 porcji obiadów dwudaniowych oraz 25 porcji podwieczorków ;
2) Przedszkole w Wandowie: dziennie 10 porcji śniadań, 10 porcji obiadów dwudaniowych oraz 10 porcji podwieczorków ;
3) Przedszkole w Wandowie wraz z punktami w Zygmuntowie, Mielnicy Dużej i Buszkowie Parcelach: dziennie 20 porcji obiadów jednodaniowych
4) Szkoła Podstawowa w Wandowie: dziennie 27 porcji obiadów jednodaniowych
Zastrzega się możliwość zwiększenia lub zmniejszenia ilości dostarczanych obiadów danego dnia w zależności od ilości wychowanków lub uczniów.
3. Posiłki Wykonawca jest zobowiązany dostarczyć 5 razy w tygodniu do:
o Przedszkole w Skulsku - śniadanie do godz. 8.30, obiad dwudaniowy I danie godz. 11.30 - II danie do godz. 12.30, podwieczorek do godz. 14.00 .
o Przedszkole w Wandowie - śniadanie do godz. 8.30, obiad dwudaniowy I danie godz. 11.30 - II danie do godz. 12.30, podwieczorek do godz. 14.00. Obiad 1- daniowy dla 20 wychowanków do godz. 11.00
o Szkoła w Wandowie Obiad 1 -daniowy dla 27 wychowanków do godz. 11.00
Dopuszcza się zmianę w/w godzin w drodze uzgodnień pomiędzy Wykonawcą a upoważnionym pracownikiem Placówki
4. Zamawiający nie dopuszcza możliwości składania ofert częściowych.
5. Zamawiający zastrzega sobie prawo bieżącej kontroli w zakresie przestrzegania przez Wykonawcę przepisów dotyczących technologii produkcji i jakości wykonywanych usług.
6. Transport posiłków powinien odbywać się w termosach zapewniających właściwą ochronę i temperaturę oraz jakość przewożonych potraw (termosy powinny być dublowane - przy dostawie obiadu wymieniane pełne na puste) środkami transportu przystosowanymi do przewozu żywności. Wykonawca zobowiązany jest wyposażyć Szkołę Podstawową w Wandowie w specjalne bemary nastawne na prąd w celu uzyskania stałej temperatury posiłków i zapewnienia, że posiłki podczas wydawania będą ciepłe.
7. Dostarczenie posiłków z miejsca produkcji do pomieszczeń dystrybucji w placówce realizowane będzie przez Wykonawcę na jego koszt.
8. Zamawiający posiada własne naczynia (talerze, sztućce).
9. Zamawiający przyjmuje na siebie wszelkie sprawy organizacyjne związane z bezpośrednim wydawaniem posiłków dzieciom korzystającym z usług stołówki szkolnej.
10. Koszty związane z wydawaniem obiadów, myciem naczyń i termosów, sprzątaniem stołówki ponosić będzie Zamawiający - nie należy tych kosztów ujmować do kalkulacji ceny obiadu.
11. Przedstawicielem Zamawiającego upoważnionym do porozumiewania się z Wykonawcami jest: pod względem merytorycznym: Paweł Walczak ug.skulsk@skulsk.pltel. 63 2682018 pod względem formalno-proceduralnym Marek Ślusarski marulu@wp.pltel. 781 334 888
12. Komunikacja miedzy Zamawiającym a wykonawcami odbywa się za pośrednictwem operatora pocztowego w rozumieniu ustawy z dnia 23 listopada 2012 r. - Prawo pocztowe (Dz.U. poz. 1529 oraz z 2015 r. poz. 1830), osobiście, za pośrednictwem posłańca, faksem na numer 63 2682018 lub drogą elektroniczną ug.skulsk@skulsk.pl
branża Gastronomia, catering
podbranża usługi cateringowe
kody CPV 55321000, 55523100, 55524000
forma przetarg inny
typ ogłoszenia usługi, wykonanie ,dostawy
kraj realizacji Polska
województwo realizacji Wielkopolskie
kraj organizatora Polska
województwo organizatora Wielkopolskie

Zamieszczone dane to tylko fragment informacji – aby uzyskać dostęp aktywuj darmowy test lub zaloguj się

©Przetargimedyczne.com    O nas    Kontakt    Regulamin