Zlecenie 7112541 - zapytanie ofertowe na przeprowadzenie prac...
(zakończone) | Zamówienie 7112541|
---|---|
źródło | Internet |
data publikacji | 2019-10-24 |
przedmiot zlecenia | zapytanie ofertowe na przeprowadzenie prac badawczo-rozwojowych mających na celu opracowanie technologii produkcji piw specjalnych Celem projektu jest opracowanie metody produkcji piwa z zastosowaniem dodatku soku z owoców derenia w warunkach laboratoryjnych. Wybrany przez zamawiającego sok z owoców derenia stanowi bogate źródło związków polifenolowych, cenionych ze względu na działanie prozdrowotne. Ponadto zawiera związki aktywne z grupy monoterpenów, które charakteryzują się wielokierunkową aktywnością terapeutyczną. Zwiększenie zawartości związków fenolowych oraz wprowadzenie związków aktywnych z grupy monoterpenów poprzez zastosowanie dodatku soku z owoców derenia do piwa nie zostało dotychczas wystarczająco zbadane i opisane w literaturze. Podstawowymi materiałami do badań będą słód, chmiel, woda, wybrany szczep drożdży piwowarskich oraz główny dodatek – wskazany sok. Zastosowane modyfikacje procesu technologicznego będą dotyczyły wprowadzenia dodatku soku na różnych etapach technologicznych. Fermentacja zostanie poprowadzona z zastosowaniem jednego, wybranego szczepu drożdży dla piw górnej i dolnej fermentacji tak aby stworzyć możliwość porównania różnic powstałych ze stosowania wybranych modyfikacji. Na poszczególnych etapach produkcji od powstałej brzeczki do produktu gotowego będą miały być oznaczane wybrane parametry fizyko-chemiczne (patrz tabela nr 1- załącznik do ogłoszenia). Spodziewanym efektem końcowym ma być otrzymanie nowego napoju fermentowanego, charakteryzującego się wysoką aktywnością antyoksydacyjną, zawartością nietypowych związków biologicznie aktywnych w porównaniu do piw bez dodatku soku oraz piw komercyjnych, o nowych cechach sensorycznych. Cel zamówienia W związku z realizacją projektu pn. „Opracowanie technologii produkcji piw specjalnych w oparciu o zastosowanie dodatku soku z owoców derenia”, na który Zamawiający będzie ubiegał się o dofinansowanie w ramach Osi Priorytetowej nr II; Działania nr 2.3; Poddziałania 2.3.2.”Bony na innowacje dla MŚP” Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój na lata 2014 – 2020 celem przedmiotowego zamówienia jest wybór wykonawcy badań przemysłowych i prac rozwojowych będących częścią wskazanego projektu. Przedmiot zamówienia Celem projektu jest opracowanie metody produkcji piwa z zastosowaniem dodatku soku z owoców derenia w warunkach laboratoryjnych. Wybrany przez zamawiającego sok z owoców derenia stanowi bogate źródło związków polifenolowych, cenionych ze względu na działanie prozdrowotne. Ponadto zawiera związki aktywne z grupy monoterpenów, które charakteryzują się wielokierunkową aktywnością terapeutyczną. Zwiększenie zawartości związków fenolowych oraz wprowadzenie związków aktywnych z grupy monoterpenów poprzez zastosowanie dodatku soku z owoców derenia do piwa nie zostało dotychczas wystarczająco zbadane i opisane w literaturze. Podstawowymi materiałami do badań będą słód, chmiel, woda, wybrany szczep drożdży piwowarskich oraz główny dodatek – wskazany sok. Zastosowane modyfikacje procesu technologicznego będą dotyczyły wprowadzenia dodatku soku na różnych etapach technologicznych. Fermentacja zostanie poprowadzona z zastosowaniem jednego, wybranego szczepu drożdży dla piw górnej i dolnej fermentacji tak aby stworzyć możliwość porównania różnic powstałych ze stosowania wybranych modyfikacji. Na poszczególnych etapach produkcji od powstałej brzeczki do produktu gotowego będą miały być oznaczane wybrane parametry fizyko-chemiczne (patrz tabela nr 1- załącznik do ogłoszenia). Spodziewanym efektem końcowym ma być otrzymanie nowego napoju fermentowanego, charakteryzującego się wysoką aktywnością antyoksydacyjną, zawartością nietypowych związków biologicznie aktywnych w porównaniu do piw bez dodatku soku oraz piw komercyjnych, o nowych cechach sensorycznych. 2. Zamawiający wymaga aby przedmiot zamówienia podzielony został na poniższe zadania i przypisane im efekty: 2.1. Zadanie 1. 2.1.1. Cel. Wyłonienie sposobu oraz etapu na którym należy dodać sok z owoców derenia w warunkach laboratoryjnych. Mając na względzie osiągnięcie wskazanych parametrów poziomu pH brzeczki, poziomu kwasowości brzeczki oraz poziomu związków antyoksydantów zawartych w brzece piwnej. W odniesieniu do technologii produkcji piwa. 2.1.2. Charakterystyka zadania. Określenie potencjału soku z owoców derenia dostarczonego przez zleceniodawcę ze względu na zawartość związków antyutleniających. Następnie wybranie etapu lub etapów oraz warunków dodania soku z owoców derenia. Mając na względzie efektywność zmian zachodzących na poszczególnych etapach. 2.1.3. Metodyka badań. Podstawowy materiał do badań ma stanowić słód, chmiel, woda (zgodnie z jedną wybraną recepturą), natomiast główny dodatek - sok z owoców derenia. Zastosowane modyfikacje procesu technologicznego będą dotyczyły wprowadzenia dodatku soku na różnych etapach technologicznych. 2.1.3.1. Modyfikacja wody procesowej przed zacieraniem; 2.1.3.2. Modyfikacja zacieru na etapie zacierania słodu; 2.1.3.3. Modyfikacja na etapie gotowania z chmielem; Surowce, profil wody oraz wybrany sok zostaną dostarczone przez zamawiającego. Zakres oraz wartość parametrów określona zostanie przez zamawiającego w dostarczonej recepturze wzorcowej. Na poszczególnych etapach produkcji brzeczki oznaczane mają być wybrane parametry fizyko-chemiczne wskazane w tabeli nr 1. 2.1.4. Okres realizacji. Do 4 miesięcy. CD. OPISU PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA W PUNKCIE "DODATKOWE PRZEDMIOTY ZAMÓWIENIA" |
branża | Laboratoria |
podbranża | usługi laboratoryjne |
kody CPV | 73100000 |
forma | zapytanie ofertowe |
typ zlecenia | usługi, wykonanie |
kraj realizacji | Polska |
województwo realizacji | Dolnośląskie |
kraj organizatora | Polska |
województwo organizatora | Dolnośląskie |