Zlecenie 7112541 - zapytanie ofertowe na przeprowadzenie prac...

   
Zamówienie 7112541 (zakończone)
źródło Internet
data publikacji 2019-10-24
przedmiot zlecenia
zapytanie ofertowe na przeprowadzenie prac badawczo-rozwojowych mających na celu opracowanie technologii produkcji piw specjalnych


Celem projektu jest opracowanie metody produkcji piwa z zastosowaniem dodatku soku z owoców derenia w warunkach laboratoryjnych. Wybrany przez zamawiającego sok z owoców derenia stanowi bogate źródło związków polifenolowych, cenionych ze względu na działanie prozdrowotne. Ponadto zawiera związki aktywne z grupy monoterpenów, które charakteryzują się wielokierunkową aktywnością terapeutyczną. Zwiększenie zawartości związków fenolowych oraz wprowadzenie związków aktywnych z grupy monoterpenów poprzez zastosowanie dodatku soku z owoców derenia do piwa nie zostało dotychczas wystarczająco zbadane i opisane w literaturze.
Podstawowymi materiałami do badań będą słód, chmiel, woda, wybrany szczep drożdży piwowarskich oraz główny dodatek – wskazany sok. Zastosowane modyfikacje procesu technologicznego będą dotyczyły wprowadzenia dodatku soku na różnych etapach technologicznych. Fermentacja zostanie poprowadzona z zastosowaniem jednego, wybranego szczepu drożdży dla piw górnej i dolnej fermentacji tak aby stworzyć możliwość porównania różnic powstałych ze stosowania wybranych modyfikacji.
Na poszczególnych etapach produkcji od powstałej brzeczki do produktu gotowego będą miały być oznaczane wybrane parametry fizyko-chemiczne (patrz tabela nr 1- załącznik do ogłoszenia).
Spodziewanym efektem końcowym ma być otrzymanie nowego napoju fermentowanego, charakteryzującego się wysoką aktywnością antyoksydacyjną, zawartością nietypowych związków biologicznie aktywnych w porównaniu do piw bez dodatku soku oraz piw komercyjnych, o nowych cechach sensorycznych. Cel zamówienia W związku z realizacją projektu pn. „Opracowanie technologii produkcji piw specjalnych w oparciu o zastosowanie dodatku soku z owoców derenia”, na który Zamawiający będzie ubiegał się o dofinansowanie w ramach Osi Priorytetowej nr II; Działania nr 2.3; Poddziałania 2.3.2.”Bony na innowacje dla MŚP” Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój na lata 2014 – 2020 celem przedmiotowego zamówienia jest wybór wykonawcy badań przemysłowych i prac rozwojowych będących częścią wskazanego projektu. Przedmiot zamówienia Celem projektu jest opracowanie metody produkcji piwa z zastosowaniem dodatku soku z owoców derenia w warunkach laboratoryjnych. Wybrany przez zamawiającego sok z owoców derenia stanowi bogate źródło związków polifenolowych, cenionych ze względu na działanie prozdrowotne. Ponadto zawiera związki aktywne z grupy monoterpenów, które charakteryzują się wielokierunkową aktywnością terapeutyczną. Zwiększenie zawartości związków fenolowych oraz wprowadzenie związków aktywnych z grupy monoterpenów poprzez zastosowanie dodatku soku z owoców derenia do piwa nie zostało dotychczas wystarczająco zbadane i opisane w literaturze.
Podstawowymi materiałami do badań będą słód, chmiel, woda, wybrany szczep drożdży piwowarskich oraz główny dodatek – wskazany sok. Zastosowane modyfikacje procesu technologicznego będą dotyczyły wprowadzenia dodatku soku na różnych etapach technologicznych. Fermentacja zostanie poprowadzona z zastosowaniem jednego, wybranego szczepu drożdży dla piw górnej i dolnej fermentacji tak aby stworzyć możliwość porównania różnic powstałych ze stosowania wybranych modyfikacji.
Na poszczególnych etapach produkcji od powstałej brzeczki do produktu gotowego będą miały być oznaczane wybrane parametry fizyko-chemiczne (patrz tabela nr 1- załącznik do ogłoszenia).
Spodziewanym efektem końcowym ma być otrzymanie nowego napoju fermentowanego, charakteryzującego się wysoką aktywnością antyoksydacyjną, zawartością nietypowych związków biologicznie aktywnych w porównaniu do piw bez dodatku soku oraz piw komercyjnych, o nowych cechach sensorycznych.
2. Zamawiający wymaga aby przedmiot zamówienia podzielony został na poniższe zadania i przypisane im efekty:
2.1. Zadanie 1.
2.1.1. Cel. Wyłonienie sposobu oraz etapu na którym należy dodać sok z owoców derenia w warunkach laboratoryjnych. Mając na względzie osiągnięcie wskazanych parametrów poziomu pH brzeczki, poziomu kwasowości brzeczki oraz poziomu związków antyoksydantów zawartych w brzece piwnej. W odniesieniu do technologii produkcji piwa.
2.1.2. Charakterystyka zadania. Określenie potencjału soku z owoców derenia dostarczonego przez zleceniodawcę ze względu na zawartość związków antyutleniających. Następnie wybranie etapu lub etapów oraz warunków dodania soku z owoców derenia. Mając na względzie efektywność zmian zachodzących na poszczególnych etapach.
2.1.3. Metodyka badań. Podstawowy materiał do badań ma stanowić słód, chmiel, woda (zgodnie z jedną wybraną recepturą), natomiast główny dodatek - sok z owoców derenia. Zastosowane modyfikacje procesu technologicznego będą dotyczyły wprowadzenia dodatku soku na różnych etapach technologicznych.
2.1.3.1. Modyfikacja wody procesowej przed zacieraniem;
2.1.3.2. Modyfikacja zacieru na etapie zacierania słodu;
2.1.3.3. Modyfikacja na etapie gotowania z chmielem;
Surowce, profil wody oraz wybrany sok zostaną dostarczone przez zamawiającego.
Zakres oraz wartość parametrów określona zostanie przez zamawiającego w dostarczonej recepturze wzorcowej.
Na poszczególnych etapach produkcji brzeczki oznaczane mają być wybrane parametry fizyko-chemiczne wskazane w tabeli nr 1.
2.1.4. Okres realizacji. Do 4 miesięcy.

CD. OPISU PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA W PUNKCIE "DODATKOWE PRZEDMIOTY ZAMÓWIENIA"
branża Laboratoria
podbranża usługi laboratoryjne
kody CPV 73100000
forma zapytanie ofertowe
typ zlecenia usługi, wykonanie
kraj realizacji Polska
województwo realizacji Dolnośląskie
kraj organizatora Polska
województwo organizatora Dolnośląskie

Zamieszczone dane to tylko fragment informacji – aby uzyskać dostęp aktywuj darmowy test lub zaloguj się

©Przetargimedyczne.com    O nas    Kontakt    Regulamin