Zlecenie 7632979 - ZAPYTANIE OFERTOWE NR 1/D/1.1.1/2020 na realizację usługi...
(zakończone) | Zamówienie 7632979|
---|---|
źródło | Internet |
data publikacji | 2020-08-07 |
przedmiot zlecenia | ZAPYTANIE OFERTOWE NR 1/D/1.1.1/2020 na realizację usługi badawczej obejmującej opracowanie, implementację oraz walidację intelige ntnego systemu sterującego procesem nastrzyku oraz pozwalającego na zbieranie i analizę pozostałych danych procesowych procesu przetwórstwa mięsa Przedmiotem zamówienia jest usługa badawcza obejmująca opracowanie, implementację oraz walidację inteligentnego systemu sterującego procesem nastrzyku oraz pozwalającego na zbieranie i analizę pozostałych danych procesowych procesu przetwórstwa mięsa. Inteligentny system sterujący ma umożliwiać: • sterowanie procesem nastrzyku mięsa za pomocą algorytmów sztucznej inteligencji (samoucząca sieć neuronowa); • agregację i analizę danych procesowych procesu przetwórstwa mięsa w zakresie: rozmrażania, masowania, nakładania siatki, zaparzania i nanoszenia przypraw. Niniejsze postępowanie o udzielenie zamówienia prowadzone jest zgodnie z zasadą konkurencyjności określoną w Wytycznych Ministra Inwestycji i Rozwoju z dnia 22 sierpnia 2019 r. w zakresie kwalifikowalności wydatków w ramach Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, Europejskiego Funduszu Społecznego oraz Funduszu Spójności na lata 2014-2020 (MIiR/2014-2020/12(4)). Zamawiający nie jest podmiotem zobowiązanym do stosowania przepisów ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych (Dz.U. z 2018 r. poz. 1986 ze zm.). Cel zamówienia Celem zamówienia jest wyłonienie Wykonawcy usługi badawczej obejmującej opracowanie, implementację oraz walidację inteligentnego systemu sterującego procesem nastrzyku oraz pozwalającego na zbieranie i analizę pozostałych danych procesowych procesu przetwórstwa mięsa. Zamówienie realizowane jest w ramach projektu badawczego, o którego dofinansowanie Zamawiający ubiega się w ramach I osi priorytetowej „Wsparcie prowadzenia prac B+R przez przedsiębiorstwa”, Działania 1.1: Projekty B+R przedsiębiorstw, Poddziałania 1.1.1: Badania przemysłowe i prace rozwojowe realizowane przez przedsiębiorstwa, w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020 Przedmiot zamówienia I. Przedmiotem zamówienia jest usługa badawcza obejmująca opracowanie, implementację oraz walidację inteligentnego systemu sterującego procesem nastrzyku oraz pozwalającego na zbieranie i analizę pozostałych danych procesowych procesu przetwórstwa mięsa. Inteligentny system sterujący ma umożliwiać: • sterowanie procesem nastrzyku mięsa za pomocą algorytmów sztucznej inteligencji (samoucząca sieć neuronowa); • agregację i analizę danych procesowych procesu przetwórstwa mięsa w zakresie: rozmrażania, masowania, nakładania siatki, zaparzania i nanoszenia przypraw. W ramach Przedmiotu zamówienia Wykonawca przeprowadzi badania w następujących zakresach: a) Opracowanie środowiska badawczego poprzez zebranie i analizę danych procesowych parametryzujących przebieg procesu technologicznego w ramach linii pilotażowej Zamawiającego. b) Opracowanie modelu teoretycznego systemu (w tym metodyki optymalizacji procesu nastrzyku w oparciu o sztuczną inteligencję). c) Weryfikacja opomiarowania w linii pilotażowej Zamawiającego. d) Opracowanie prototypu systemu (w tym modelu sztucznej inteligencji sterującego procesem nastrzyku) oraz jego implementacja w linii pilotażowej Zamawiającego. e) Przeprowadzenie procesu zasilania systemu danymi w ramach próbnej produkcji –realizację procesu uczenia się systemu (rejestracja danych rzeczywistego procesu produkcyjnego przy zróżnicowanych parametrach wejściowych, weryfikacja i ocena skuteczności procesu, normalizacja danych uczących). f) Optymalizacja algorytmu architektury sieci neuronowej – badanie modeli w oparciu o uczenie nadzorowane; zbadanie skuteczności różnych rodzajów sieci m.in. sieci rekurencyjnych, jednokierunkowych, konwolucyjnych o różnej strukturze z uwzględnieniem sieci znaczących rozmiarów (setki neuronów i warstw; dobór właściwego modelu uczącego w drodze testów porównawczych) g) Integracja z systemem ERP Zamawiającego. h) Walidacja zaimplementowanego systemu (weryfikacja zdolności systemu do zbierania i analizy danych technologicznych, do inteligentnego sterowania procesem nastrzyku, skuteczności procesu technologicznego przetwórstwa mięsa realizowanego w oparciu o opracowane systemy). II. Rezultatem usługi badawczej wykonanej w ramach Przedmiotu zamówienia będą gotowe do pracy w środowisku technologicznym Zamawiającego prototypy modeli pomiarowych i sterowania (dla procesów: rozmrażania, masowania, nakładania siatki, oparzania i nanoszenia przypraw) oraz w przypadku procesu nastrzyku – prototyp modelu sztucznej inteligencji. III. Wyniki prac, dla poszczególnych zakresów Przedmiotu zamówienia, o których mowa powyżej Wykonawca jest zobowiązany przekazać Zamawiającemu w formie: - kodów źródłowych (kod opisujący model, parametry nauczonych modeli), zapisanych w formie pliku o rozszerzeniu hdf5 (gotowych do przekazania do API); - dokumentacji technicznej oprogramowania; -raportu z przeprowadzonych badań. IV. Zamawiający nie dopuszcza składania ofert częściowych |
branża | Laboratoria |
podbranża | usługi laboratoryjne |
kody CPV | 73000000 |
forma | zapytanie ofertowe |
typ zlecenia | usługi, wykonanie |
kraj realizacji | Polska |
województwo realizacji | cała Polska |
kraj organizatora | Polska |
województwo organizatora | Podkarpackie |