Zlecenie 7204957 - ZAPYTANIE OFERTOWE nr ZO-1/12/2019 z dnia 3 grudnia 2019 r....
(zakończone) | Zamówienie 7204957|
---|---|
źródło | Internet |
data publikacji | 2019-12-03 |
przedmiot zlecenia | ZAPYTANIE OFERTOWE nr ZO-1/12/2019 z dnia 3 grudnia 2019 r. na wykonanie usługi badawczej pt. „Analiza wskazanych wyróżników jakoś ci tłuszczu zwierzęcego z wykorzystaniem metod chromatograficznych, spektrofotometrycznych, reologicznych oraz instrumentalnych.” Analiza wskazanych wyróżników jakości tłuszczu zwierzęcego z wykorzystaniem metod chromatograficznych, spektrofotometrycznych, reologicznych oraz instrumentalnych. Cel zamówienia Celem zamówienia jest wyłonienie wykonawcy usługi badawczej pt. „Analiza wskazanych wyróżników jakości tłuszczu zwierzęcego z wykorzystaniem metod chromatograficznych, spektrofotometrycznych, reologicznych oraz instrumentalnych” planowanej do realizacji w ramach projektu: Innowacyjne funkcjonalne tłuszcze spożywcze o podwyższonej wartości odżywczej, prozdrowotnej i technologicznej w systemie: ”Spray-out” oraz ”friendly use”. Przedmiot zamówienia Przedmiotem zamówienia jest przeprowadzenie szczegółowej analizy jakościowej i ilościowej wyróżników jakości tłuszczu zwierzęcego z wykorzystaniem metod chromatograficznych, spektrofotometrycznych, reologicznych oraz instrumentalnych. Przedmiot zamówienia- następujące wyróżniki jakości: profil kwasów tłuszczowych, profil izomerów sprzężonego kwasu linolowego CLA, analiza ilościowa aldehydu malonowego, zawartość akrylamidu, wyznaczenie punktu hydrolizy termicznej, wyznaczenie temperatury uplastycznienia, smarowność, lepkość tłuszczów. Szczegółowy zakres badania obejmuje: 1. analiza profilu kwasów tłuszczowych z wykorzystaniem metody chromatografii gazowej (z podziałem kwasów na 37 kwasów tłuszczowych zgodnie ze standardem SUPELCO oraz z sumami grup SFA, MUFA, PUFA, wyniki wyrażone jako g/100 g kwasów tłuszczowych) w 200 próbach tłuszczu zwierzęcego, 2. profil izomerów sprzężonego kwasu linolowego CLA z wykorzystaniem metody chromatografii gazowej w 150 próbach tłuszczu zwierzęcego, 3. analiza ilościowa aldehydu malonowego stanowiącego wskaźnik stopnia oksydacji lipidów TBARS metodą spektrofotometryczną UV/VIS w 200 próbach tłuszczu zwierzęcego, 4. analiza ilościowa akrylamidu z wykorzystaniem metody wysokosprawnej chromatografii cieczowej HPLC w 150 próbach tłuszczu zwierzęcego, 5. wyznaczenie punktu hydrolizy termicznej w 200 próbach tłuszczu zwierzęcego, 6. wyznaczenie temperatury uplastycznienia w 200 próbach tłuszczu zwierzęcego, 7. wyznaczenie smarowności z wykorzystaniem maszyny wytrzymałościowej w 150 próbach tłuszczu zwierzęcego, 8. wyznaczenie lepkości w 150 próbach tłuszczu zwierzęcego. 9. Wszystkie etapy/obszary prac B+R muszą się zakończyć stosownym raportem podsumowującym wyniki badań. |
branża | Laboratoria |
podbranża | usługi laboratoryjne |
kody CPV | 73100000 |
forma | zapytanie ofertowe |
typ zlecenia | usługi, wykonanie |
kraj realizacji | Polska |
województwo realizacji | cała Polska |
kraj organizatora | Polska |
województwo organizatora | Lubelskie |