Przetarg 12185534 - Świadczenie usługi cateringowej dla 30 uczestników...
| Analizuj | Zamówienie 12185534 (zakończone) |
|---|---|
| źródło | Biuletyn Zamówień Publicznych |
| data publikacji | 2025-11-28 |
| przedmiot ogłoszenia | Świadczenie usługi cateringowej dla 30 uczestników Dziennego Domu Pomocy przy ul. Wyścigowej 16, 26 – 600 Radom w 2026 roku. 1. Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usługi cateringowej polegającej na codziennym przygotowaniu i dostarczeniu posiłków dla 30 uczestników Dziennego Domu Pomocy, funkcjonującego w strukturze Domu Pomocy Społecznej Weterana Walki i Pracy przy ulicy Wyścigowej 16 w Radomiu, w 2026 roku.2. Usługa cateringowa będąca przedmiotem zamówienia obejmuje codzienne przygotowanie i dostarczenie w pojemnikach jednorazowego użytku dla 30 osób następujących posiłków:1) Śniadania – składającego się każdego dnia z co najmniej 1 porcji mleka lub produktów mlecznych w szczególności kakao, kawa na mleku, zupa mleczna oraz w opakowaniu jednorazowym odpowiednio: wędlina, ser biały, dżem, pasta jajeczna, jajka na twardo, ser żółty w szczególności w celu umożliwienia przygotowania kanapek kiełbasa lub parówka na gorąco, pomidor, ogórek świeży, papryka – po kilka plastrów, jogurt owocowy, owoc świeży. Każdego dnia odpowiednio inny zestaw. Do ww. zestawów - pieczywo różnego rodzaju, do wyboru: chleb zwykły, chleb ciemny minimum po 2 kromki lub bułka typu kajzerka. Do smarowania pieczywa wyłącznie masło o zawartości tłuszczu min. 82;2) obiadu - naprzemiennie jednego dnia pierwsze danie, drugiego dnia drugie danie np.:poniedziałek – pierwsze danie np. zupa jarzynowa;wtorek – drugie danie np. ziemniaki z kotletem i surówką;środa np. zupa ogórkowa, itd.3. Liczba dostarczonych posiłków:Lp. Miesiąc Liczba dni roboczych x Liczba uczestników = Suma posiłków1) Styczeń 20 x 30 osób =600 posiłków2) Luty 20 x 30 osób =600 posiłków3) Marzec 22 x 30 osób =660 posiłków4) Kwiecień 21 x 30 osób =630 posiłków5) Maj 20 x 30 osób =600 posiłków6) Czerwiec 21 x 30 osób =630 posiłków7) Lipiec 23 x 30 osób =690 posiłków8) Sierpień 21 x 30 osób =630 posiłków9) Wrzesień 22 x 30 osób =660 posiłków10) Październik 22 x 30 osób =660 posiłków11) Listopad 20 x 30 osób =600 posiłków12) Grudzień 21 x 30 osób =630 posiłkówRazem: 253 dni x 30 osób =7 590 posiłków.Liczba dostarczonych posiłków uzależniona będzie od frekwencji uczestników Dziennego Domu Pomocy, w związku z czymZamawiający zastrzega sobie możliwość zmniejszenia liczby dostarczonych posiłków w trakcie realizacji usługi w przypadkuzmniejszenia liczby dziennej żywionych 30 uczestników. Zamawiający zastrzega sobie prawo niewykorzystania łącznejwartości zamówienia, a Wykonawcy nie będą z tego tytułu przysługiwać żadne roszczenia. Osoba wyznaczona przezKierownika Dziennego Domu Pomocy będzie przekazywała informacje o przewidywanej liczbie posiłków telefonicznienajpóźniej w dniu dostawy do godziny 8:00.4. Posiłki dostarczane będą dwa razy dziennie tj. śniadanie do godziny 9:00 oraz obiad do godziny 13:00.5. Wykonawca będzie zobowiązany przechowywania próbek posiłków do celów sanitarno-epidemiologicznych zgodnie zobowiązującymi przepisami.6. Całodniowe wyżywienie powinno składać się z:1) śniadania (co najmniej 1 porcji mleka lub produktów mlecznych, w szczególności: kakao, kawa na mleku, zupa mlecznaoraz w opakowaniu jednorazowym odpowiednio: wędlina, ser biały, dżem, pasta jajeczna, jajka na twardo, ser żółty wszczególności w celu umożliwienia przygotowania kanapek kiełbasa lub parówka na gorąco, pomidor, ogórek świeży,papryka – po kilka plastrów, jogurt owocowy, owoc świeży. Każdego dnia odpowiednio inny zestaw. Do ww. zestawów -pieczywo różnego rodzaju, do wyboru: chleb zwykły, chleb ciemny minimum po 2 kromki lub bułka typu kajzerka. Dosmarowania pieczywa wyłącznie masło o zawartości tłuszczu min. 82%.);2) obiadu (l i II danie naprzemiennie + herbata/kompot).7. Menu powinno być dostosowane do ewentualnych potrzeb żywieniowych uczestników: alergie pokarmowe. bezmleczne,bezglutenowe, dieta dla diabetyków.8. Godziny dostarczania posiłków: śniadanie do godz. 9:00, obiad do godz. 13:00. Cena musi uwzględniać koszt transportudo Zamawiającego.9. Jadłospis powinien być: urozmaicony, a posiłki muszą zawierać produkty z następujących grup środków spożywczych:produkty zbożowe lub ziemniaki, warzywa lub owoce, mleko lub produkty mleczne, mięso, ryby, jaja, orzechy, nasiona roślinstrączkowych i inne nasiona oraz tłuszcze.10. Posiłki muszą być: przygotowane w dniu dostawy ze świeżych i pełnowartościowych produktów. Dostarczone obiadymuszą być gorące, w temperaturze zgodnej z zasadami serwowania potraw, a ponadto:1) produkty mleczne muszą być w opakowaniach jednorazowych;2) w przypadku śniadania w opakowaniu każdorazowo powinna być określona minimalna liczba składników z tychwymienionych w § 3 ust. 3 pkt 1 SWZ, w tym zawsze porcja warzyw lub owoc;3) minimum 40g wędliny i 10g masła na osobę;4) 2 kromki chleba lub 1 bułka na osobę są ilością wystarczającą: bułka min 50g, kromki chleba – min 50g;5) obiady dostarczane w opakowaniach jednorazowych;6) pojemność zupy w opak. jednorazowych na jednego uczestnika powinna wynosić min 450g;7) minimalna oczekiwana gramatura poszczególnych produktów:a) ziemniaki – 200g;b) ryż, kasza, makaron (suche) po min 90g;drób, mięso bez kości – 100g;d) drób z kością – 300 do 400 g;e) ryba filet – 100g;f) danie mięsne w sosie – 80g;g) surówka lub warzywa gotowane – 150g;h) dania mączne (kopytka, pierogi, placki, kluski śląskie itp.) – min 250gi) napój (kompot, sok) – 200g;8) obiad z porcją mięsa co drugi dzień;9) minimalna temperatura dostarczanych posiłków powinna wynosić 75 stopni C;10) koszty odbioru odpadów jednorazowych i pokonsumpcyjnych leżą po stronie DDP.11. Jadłospisy na tydzień w wersji papierowej dostarczane 1 x w tygodniu, rodzaj posiłków z dietą i ich ilość ustalanatelefonicznie lub informacją e-mail od kierownika DDP.12. Jadłospis powinien uwzględniać: produkty ze wszystkich grup Piramidy Zdrowego Żywienia, co oznacza, że każdegodnia powinny być podawane:1) 2 porcje produktów zbożowych pełnoziarnistych takich jak: chleb, zboża, ryż, makaron;2) warzywa i owoce w każdym posiłku;3) co najmniej 1 porcja mleka lub produktów mlecznych;4) porcja, mięsa lub ryb lub jaj, nasiona roślin strączkowych, najmniej w diecie powinno znajdować się tłuszczów, olei orazsłodyczy;5) zupy, sosy oraz potrawy muszą być sporządzone z naturalnych składników, koncentratów spożywczych, z wyłączeniemkoncentratów z naturalnych składników, ale bez obecności glutaminianu sodu, przyprawiane ziołami;6) od poniedziałku do piątku powinna być podawana nie więcej niż jedna porcja potrawy smażonej, przy czym do smażeniamusi być używany olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasówwielonienasyconych poniżej 40%;7) przygotowane kompoty, herbatki, muszą zawierać nie więcej niż 5 g cukrów w 200 ml produktu gotowego do spożycia;8) co najmniej raz w tygodniu powinna byt podawana porcja ryb;9) do smarowania pieczywa powinno być wyłącznie masło min. 82% tłuszczu;10) jogurty sporządzone powinny być na bazie jogurtu naturalnego i owoców.13. Wykonawca jest zobowiązany do przygotowania produktów o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości, świeżych, naturalnych zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie normami bezpieczeństwa żywności. Środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego muszą spełniać odpowiednie wymagania dla danej grupy wiekowej, wynikające z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej.14. Wykonawca zamówienia będzie zobligowany do dostarczania tygodniowych jadłospisów, w tym jadłospisów zawierających informację o gramaturze składowych danych potraw, alergenach i kaloryczności posiłków, jak również przestrzegania norm i przepisów dotyczących bezpieczeństwa żywności i żywienia.15. Wykonawca będzie przygotowywać posiłki zgodnie z przedstawionym Zamawiającemu jadłospisem opracowanym przy współpracy z osobą wyznaczoną po stronie Zamawiającego.16. Wykonawca będzie zobowiązany do przygotowania indywidualnych diet pokarmowych zgodnie z zaleceniami lekarskimiw przypadku ich wystąpienia (bezmlecznej, bezglutenowej, cukrzycowej, alergicznych rożnego typu).17. Dostarczenie posiłków: Posiłki winny być dostarczone samochodem spełniającym wymogi sanitarnotechniczne doprzewozu żywności. Transport powinien odbywać się w jednorazowych pojemnikach zapewniających właściwą ochronę itemperaturę, na które Wykonawca posiada odpowiednie atesty oraz certyfikaty.18. Okres dostarczania posiłków: od dnia 1 stycznia 2026 roku do dnia 31 grudnia 2026 roku, w dni robocze, tj., odponiedziałku do piątku z wyłączeniem okresu przerw świątecznych, dni ustawowo wolnych lub dodatkowo wolnych od zajęć w Dziennym Domu Pomocy.19. Przygotowanie, transport oraz dostarczenie posiłków w naczyniach jednorazowych leży po stronie Wykonawcy i musibyć wliczone w cenę osobodnia.20. Wykonawca jest zobowiązany do:1) przygotowania posiłków zgodnie z procedurami niezbędnymi do zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia;2) dostarczania posiłków transportem, spełniającym warunki sanitarne Państwowej Stacji Sanitarno –Epidemiologicznejzgodnie z normami HACCP. Transport powinien odbywać się w pojemnikach zapewniających właściwą ochronę itemperaturę, na które Wykonawca posiada odpowiednie atesty oraz certyfikaty;3) przestrzegania podczas przygotowywania posiłków ogólnych zaleceń i zasad racjonalnego żywienia, wynikających zaktualnych norm żywienia dla populacji polskiej, zarówno co do wartości odżywczej gramatury jak i estetyki;4) podawania tylko takich środków spożywczych, które spełniają wymagania ustalone w przepisach wydanych w drodzerozporządzenia przez właściwego ministra zdrowia;5) przygotowywania posiłków urozmaiconych, z wykluczeniem półproduktów, na bazie produktów najwyższej jakości oraz z uwzględnieniem najlepszych tradycji kulinarnych. DZP.271.1.79.2025.PŁ |
| branża | Gastronomia, catering |
| podbranża | usługi cateringowe |
| kody CPV | 55321000, 55322000, 55520000 |
| forma | tryb podstawowy |
| typ ogłoszenia | usługi, wykonanie |
| kraj realizacji | Polska |
| województwo realizacji | Mazowieckie |
| kraj organizatora | Polska |
| województwo organizatora | Mazowieckie |
